Svæveflyvning for kørestolsbrugere på Egmont Højskole

introkursus1

Introduktionskursus til svæveflyvning for kørestolsbrugere på Egmont Højskolen, uge 30 2012

I uge 30 afholdt Egmont Højskolen i Hou ved Odder et introduktionskursus til svæveflyvning for kørestolsbrugere. Holdet bestod af 6 kursister.

Kurset blev muligt ved et samarbejde med Aarhus Svæveflyveklub, der har ét af tre fuldt håndstyrede svævefly i Danmark, de øvrige klubber er Vejle Svæveflyveklub og Midtsjællands Svæveflyveklub.
Initiativtager til kurset er Leck-Lo Eriksen, Midtsjællands Svæveflyveklub, der selv er kørestolsbrugere og en af de oprindelige ”Humlebier”, der startede med at flyve svævefly udstyret med håndsæt i Danmark. Leck flyver i dag solo og har pt. lokalflyvningstilladelse.

Hvad er et håndstyret svævefly?

Et håndstyret svævefly er et helt almindeligt, (lettere ombygget) svævefly, hvor sideroret styres med et håndtag der er placeret i cockpittets venstre side ved luftbremsen. Da piloten så mangler en ledig hånd til at betjene luftbremserne kan disse låses i hakker således at grebet om siderorshåndtaget hurtigt kan genoptages. På den måde kan piloter med nedsat benfunktion fuldt betjene svæveflyet.
Håndsættet kan afmonteres ved anden flyvning, montering og afmontering tager ca. 5 minutter.

”Luft under vingerne” – sommerkursus på Egmont

Da Leck-Lo Eriksen havde fået idéen til kurset henvendte han sig til undertegnede og spurgte om jeg ville sidde i bagsædet, således at kurset ikke bare blev tur-flyvning, men indeholdt rigtig skoling af kursisterne, den var jeg med på og så gik den mere konkrete planlægning i gang.

introkursus3Aarhus Svæveflyveklub var med det samme meget positive og indvilligede i at stille deres håndstyrede ASK 21 til rådighed, ligeledes stillede de klubhus og øvrige faciliteter til rådighed for
kurset og samlede et hjælperhold til at få flyvedagene til at fungere – et kæmpe tak for hjælpen til Aasvk og alle de medlemmer der stillede op, vi mødte en enestående gæstfrihed.
Herefter blev et kursusprogram sat sammen i samarbejde med Egmont Højskolen, som bød på to hele flyvedage, vekslende med teori ind i mellem. Alle kursister blev herefter indmeldt som prøvemedlemmer i Aasvk og så var vi ellers klar til at flyve løs.

Den danske sommer havde jo vist sig mildt sagt lunefuld i perioden op til uge 30, men som bestilt skiftede vejret til sol og sommer i dagene op til kurset.
Mandag aften fik alle der skulle flyve de følgende dage en grundig introduktion til færdsel på flyvepladsen og blev introduceret til den grundlæggende flyvelære, dermed var vi tirsdag morgen klar til at køre til svæveflyvepladsen i Aarhus.

Her viste vejret sig fra sin allerbedste side, og næsten alle fik en termiktur med mulighed for begyndende skoling.

Skoling med brug af håndsæt er for så vidt ikke anderledes end ellers, i bagsædet betjenes sideroret stadig med pedaler, men engang i mellem kan instruktørens hjerne godt slå knuder når instruktioner skal overføres fra egne fødder til elevens venstre hånd. Siderorshåndtaget i forsædet bevæger sig nemlig ikke fra side til side, men frem og tilbage – og det bevæger sig modsat af hvad, i hvertfald undertegnede synes er logisk…

Onsdagen blev brugt på Egmont Højskolen med mere flyvelære og flyvning på Condor-simulatorer, heldigvis ligger højskolen kun 50m fra stranden så det var også muligt ind i mellem at udnytte det gode sommervejr til en badetur.I øvrigt var der onsdag aften midtvejsfest på højskolen, hvor holdet bla. præsenterede sig selv ved hjælp af en video fra den gamle Disney tegnefilmsserie ”Luftens helte”, herefter hed holdet ikke andet resten af ugen!!

Torsdag skulle vi flyve fra ca. middag til solnedgang. Endnu engang var vejret skønt og alle kunne fortsætte deres skoling. Her viste det sig klart hvor vigtig grundig teoretisk indføring og simulatortræning kan være, for alle kursister havde lært rigtigt meget og fløj særdeles flot. Det kunne vi måske godt lære noget af ude i svæveflyveklubberne, hvor det nogle gange går lidt stærkt når nye medlemmer skal i gang med skolingen.
Torsdag aften bød også på hyggeligt grillarrangement på startstedet, hvor der blev grillet godt kød og store pølser til både kursister og hjælperne fra Aarhus Svæveflyveklub.

Fredag afsluttedes den flyve-relaterede del af højskoleopholdet med lidt meteorologiundervisning, der vil helt sikkert være nogle kursister som fremover kører rundt og nikker når de ser en Cumulus på himlen.

introkursus2Regler, regler og atter regler…

Som nævnt flyver Leck solo og har lokalflyvningstilladelse, i Midtsjælland har vi yderligere et flyvende medlem, der er kørestolsbruger, vedkommende har s-certifikat.

Vore to flyvende medlemmer i kørestol har gennemgået den samme uddannelse og opfyldt de samme krav undervejs som alle andre svæveflyvepiloter. De flyver solo og består s-teori samt flyveprøver til lokalflyvningstilladelse og s-certifikat som alle andre. De har været ved flyvelægen og fået en medical og alligevel har de i deres medical den begrænsning at de KUN må flyve solo i det pågældende fly de har skolet på. På den måde måtte Leck som normalt flyver solo i Midtsjællands ASK 21 med håndsæt ikke flyve solo i Aarhus’s fuldstændigt identiske ASK 21 med håndsæt.

Med denne begrænsning i deres medical kan piloterne heller ikke købe deres eget fly og få det ombygget og udstyret med (fuldt godkendte) håndsæt og flyve i dette, ej heller kan de købe et fly, der fra nyt er konstrueret og godkendt med håndsæt. I stedet er de henvist til at stå i kø til skoleflyveren sammen med alle eleverne, og så flyve solo i dette.

En stor oplevelse

haandkitAlt i alt nogle fantastiske dage på Egmont Højskolen og i Aarhus svæveklub, det var både en flyve-mæssig og personlig stor oplevelse at få mulighed for at introducere og undervise en gruppe af mennesker som vi normalt, desværre, ikke ser i svæveflyveklubberne, til trods for at muligheden eksisterer. Byder muligheden sig igen til næste år tager jeg meget gerne en tørn mere i bagsædet!!
Endnu engang stort tak til Aarhus Svæveflyveklub for Jeres gæstfrihed og engagement.


Jesper B. Hansen
Midtsjællands Svæveflyveklub

Bliv svæveflyver

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Aarhus Svæveflyveklub